Materiały dokumentalne forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Znaleziona nieznana kronika?
Autor Wiadomość
alphax 
Admin. Sekr. KC PZPR

Wysłany: 2009-04-28, 08:46   Znaleziona nieznana kronika?

WIELKA SENSACJA

jarzbi napisał/a:
[Wczoraj 23:01] jarzbi: Witam, tak na szybkiego. Znalazlem szpule z kronika P.A.T. , jej srednica to z 50-60 cm. A filmu z 15.
[Wczoraj 23:01] jarzbi: Orientuje sie ktos jak wygladala tak oryginalna
[Wczoraj 23:02] jarzbi: Nie chce jej rozwijac, bo sie boje ze uszkodze ale mam podejrzenia ze moze byc cala.
[Wczoraj 23:05] jarzbi: Znalazlem tez luzne fragmenty tasmy, porwnywalem z katalogiem PAT z forum ale nie znalazlem podobnych klatek do tych znalezionych
[Wczoraj 23:06] jarzbi: moze to jest jakas nieznana kronika
[Wczoraj 23:07] jarzbi: jesli kogos to intersuje to prosze o info na PW

Temat dotyczy znalezionej kroniki PAT przez nowego forumowicza jarzbi.
Co za pytanie jarzbi, naturalnie ze sa zainteresowani, taka wiadomosc dla nas to sensacja. Opisz troche, ogolnikowo okolicznosci tego znaleziska. Przy okazji kilka pytan.
Kiedy znalazles ta szpule i skad wiedziales zeby do nas napisac?
Skad Twoje przypuszczenie ze to jest kronika PAT?
Pytanie najwazniejsze co zamierzasz zrobic z ta tasma?

wik699 

Wysłany: 2009-04-28, 17:27   

Prosilibyśmy także o jakieś zdjęcia (pudła z taśmą itd.).Uwaga,takie taśmy są bardzo łatwopalne!

jarzbi 
Obywatel

Wysłany: 2009-04-28, 22:28   

Witam, jestem tu pierwszy raz wiec wypada mi się przedstawić; Mam na imię Krzysztof i mieszkam w Skawinie. Moim hobby jest astronomia, ale lubię również obcować z historią. Dlatego zwracam uwagę na wszelkie ciekawe i tajemnicze sprawy.
Dom w którym mieszkałem i się wychowałem wybudowany został tuż przed wybuchem I wojny światowej. Na pewno nie jedno widział i był tego niemym świadkiem. Szkoda że nie może mówić...
Wracając do tematu kroniki; Szpula z filmem - odkąd pamiętam, to wisiała sobie spokojnie przynajmniej ze 30 lat na gwoździu przybitym do ściany w przydomowej komórce. Nikt się nią specjalnie nie interesował, a i ja, dziś nie pamiętam tego, co opowiadał o niej mój dziadek. I pewnie dziś, ślad by zaginął, gdybym jej i kilku drobiazgów, nie przeniósł w inne miejsce. W komórce zawalił się dach i dziś nie da się tam już wejść. Między czasie wyprowadziłem się do Krakowa.
I teraz gdy już na stałe wróciłem do Skawiny, przypomniałem sobie o pewnym innym znalezisku. A była to malowana przedwojenna puszka po kawie, ze skawińskiej fabryki Francka (Franck w skrzyneczkach jest bezsprzecznie najlepsza). Po jej otwarciu w środku znalazłem luźne kawałki filmu które razem schowałem. Po rozwinięciu ich zobaczyłem, że na kliszy są jacyś sportowcy. Zaciekawiło mnie to i poszedłem sprawdzić, co też właściwie jest tamtej szpuli.
Prezentuję się to mniej więcej tak: Metalowa przyrdzewiała szpula z nawiniętym filmem. Szpula daje się łatwo rozwinąć. Po rozwinięciu i spojrzeniu na film pod światło ujrzałem jakieś napisy: produkcja krajowa, jakieś miasta wymienione, a potem czołówka z literami P.A.T. Nie chciałem tego dalej rozwijać, bo nie było na to warunków. Zobaczyłem jeszcze tylko pierwszy kadr: Jakiś gmach nocą, oświetlony i ujęcie zaczyna się przesuwać w bok budynku. Tyle mi wystarczyło żeby zacząć poszukiwać informacji do wstępnej identyfikacji znaleziska. I tak trafiłem najpierw na "wikipedię" - która mi podniosła temperaturę gdy przeczytałem, że przetrwało tylko około 100 odcinków. A potem to już tutaj, aby podzielić się informacją.
W najbliższym czasie umieszczę jeszcze zdjęcia z samej szpuli: czołówkę P.A.T. i ten budynek nocą. Wtedy może uda się ustalić co to właściwie jest naprawdę.
Przepraszam, za styl w jaki to wszystko opisałem. Mam nadzieję że się podobało i Was zaciekawiło. Pozdrawiam.

DSCN9513.1024.jpg
Zbliżenie biegnących.
Plik ściągnięto 191 raz(y) 110,87 KB

DSCN9508.1024.jpg
Kadry z puszki - Niesamowita jest ta hala. Zobaczcie jak ludzie wysoko siedzą nad biegajacymi.
Plik ściągnięto 189 raz(y) 96,62 KB

DSCN9515.1024.jpg
Taśmy z puszki po kawie
Plik ściągnięto 162 raz(y) 108,89 KB

DSCN9518.1024.jpg
szpula 2
Plik ściągnięto 162 raz(y) 177,2 KB

DSCN9517.1024.jpg
Szpula 1
Plik ściągnięto 163 raz(y) 169,5 KB

Ostatnio zmieniony przez jarzbi 2009-04-28, 22:35, w całości zmieniany 1 raz  

jabba1 
Administrator

Wysłany: 2009-04-28, 22:39   

Naprawdę ciekawa historia :) Szkoda żeby to się zmarnowało:( miejmy nadzieję, że choć część będzie się nadawała do odtworzenia.

_Archi-Vista_ 

Wysłany: 2009-04-28, 23:51   

Zdjęcie " DSCN9513.1024.jpg " pierwszy od prawej to
najprawdopodobniej (?) Janusz Kusociński.

Bbob
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-29, 08:08   

Tak, najprawdopodobniej to Kusociński.

Przejrzałem film biograficzny o nim ( http://dokument.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1346 ) i takich zdjeć w nim nie ma, tak więc wszystko wskazuje na to, że jest to nieznana kronika PAT wszak autor filmu na pewno wykorzystałby te zdjecia, gdyby były dostępne.
Pytanie teraz co dalej z nią zrobic? Sami na pewno jej nie odtworzymy, co nawyżej można popatrzeć na szpulę i ewentualnie na obrazki z kadrów. Ścieżki dżwiękowej którą widać koło obrazu juz nie odtworzymy, a przeciez jest ona ważną częścia filmu. A duża szpula - wyglada imponujaco, tak na oko około 200 m. - bedzie to ok. 7 minut projekcji. Nie wiadomo w jakim stanie ona jest, trzeba by ją przewinąć i obejrzeć stan emulsji - czy nie została "zjedzona" przez drobnoustroje bardzo lubiące żelateynę wchodzącą w jej skład. Czyli najpierw przeinąć na przewijarce i optycznie określić stan filmu, a dopiero później powoli na stole montażowym. Na projektor sie nie nadaje w tym stanie, może jeszcze dlatego że taśma jest nitrocelulozowa - łatwopalna.
Można zgłosc to do Filmoteki Narodowej - jakaś szanasa jest że "coś" z tym zrobia, ale najprawdopodobniej zginie i gdzieś tam będzie sobie lezała wśród wielu pudełek z taśmami. Nikt tego nie zobaczy, przynajmniej nie w przewidywalnej przyszłosci.
Mozemy zostawić tak, jak jest i cieszyć się widokiem szpulki i obrazków.
A ja ze swej strony popytam ludzi, którzy mieli podobny problem niedawno u nas. Ktoś robił porządki i wyrzucił na śmietnik szpule z filmem. Okazało się, ze to film z 1912 roku, na szczeście trafił we właściwe ręce a nie na wysypisko:
http://dokument.com.pl/fo...ghlight=%B3odzi
Popytam, a jarzbi, masz dostęp do PAT i do kina przedwojennego. Popatrz sobie, pościągaj, a najlepiej wyślę Ci wsystkie PAT-y pocztą tak chyba będzie szybciej. Ja je tak na szybko przejrzałem, i podobnych obrazów nie widziałem, przynajmniej nie w tej konfiguracji.
Nowy link do filmu o Kusocinskim:
Ukryta Wiadomość:
Musisz sie zalogować aby zobaczyć ten link.

wik699 

Wysłany: 2009-04-29, 09:53   

Hmmmm sensacja że tak powiem!!!!! to trzeba jak najszybciej zakonserwować.
W/g mnie odpowiedzią na leninowskie pytanie "co robić?" -to wysłać do historyków zajmujących się tą tematyką. Oni na pewno będą wiedzieć co z tym zrobić.Filmoteka Narodowa to nie za dobry pomysł. Myślę,że dobrze by było oddać to w ręce naukowców z UJ-tu-ale to tylko moja sugestia.

jarzbi 
Obywatel

Wysłany: 2009-04-29, 11:31   

Kolejne dwie klatki. Obejrzałem ten film o Kusocińskim - niesamowita postać. A ten jego życiorys... taki typowy tragicznie polski. Później spróbuję wybrać jakieś inne ujęcia.

DSCN9507_kadr.JPG
i jeszcze jeden
Plik ściągnięto 170 raz(y) 163,62 KB

DSCN9506_kadr.JPG
kolejny "puszkowy" kadr
Plik ściągnięto 167 raz(y) 166,65 KB

_Archi-Vista_ 

Wysłany: 2009-04-29, 13:00   

Jeśli skrawki zdjęć/filmu stanowią zwartą całość tematyczną , to być może przedstawiają (?) mityng lekkoatletyczny na krytym stadionie w Pionkach , z okazji jego dziesięciolecia (1936) , w którym brał udział - mistrz olimpijski z Los Angeles - Janusz Kusociński.
Taka ważna impreza , na pewno była warta uwiecznienia na filmie.

jarzbi 
Obywatel

Wysłany: 2009-04-29, 17:03   

Może te kadry pomogą w rozpoznaniu miejsca i imprezy.

DSCN9534.jpg
Jakieś niepolskie te flagi i symbole :)
Plik ściągnięto 183 raz(y) 169,35 KB

DSCN9531.jpg
6
Plik ściągnięto 169 raz(y) 201,36 KB

DSCN9526.jpg
5
Plik ściągnięto 168 raz(y) 168,31 KB

DSCN9536.jpg
4
Plik ściągnięto 176 raz(y) 164,77 KB

DSCN9523.jpg
3
Plik ściągnięto 167 raz(y) 174,92 KB

DSCN9522.jpg
2
Plik ściągnięto 172 raz(y) 178,26 KB

DSCN9505.1280.jpg
1
Plik ściągnięto 167 raz(y) 198,4 KB

alphax 
Admin. Sekr. KC PZPR

Wysłany: 2009-04-29, 23:02   

Z udostepnionych przez Krzysztofa (w miare mozliwosci) klatek filmowych wynika ze na filmie pokazany jest prawdopodobnie fragment miedzynarodowego mitingu lekkoatletycznego.
Na zdjeciu nr. 3. DSCN9523.jpg to z cala pewnoscia Janusz Kusociński.

Na zdjeciu nr. 4. DSCN9536.jpg w bialej koszulce biegnie prawdopodobnie zawodnik niemiecki (na koszulce chyba "gapa" i swastyka).

wik699 

Wysłany: 2009-04-29, 23:38   

Potwierdzam,zawodnik niemiecki (orzeł ze swastyką widoczny).
Ciekawe który to może być rok?

jarzbi 
Obywatel

Wysłany: 2009-04-30, 00:54   

A zauważyliście flago na zdjeciu DSCN9534.jpg ? To na pewnie było gdzieś w Niemczech.
Sorki, ale nie zdążyłem dziś dobrać się do pełnego filmu.

_Archi-Vista_ 

Wysłany: 2009-04-30, 08:45   

No fakt , to raczej jest w Niemczech (?) , a moje pierwsze przypuszczenie , że
to np. Pionki jest nietrafne...

crolick 

Wysłany: 2009-04-30, 10:46   

Brawo jarzbi! :-D
Teraz tylko pozostaje trzymać kciuki by nie uszkodzić taśmy przed przeniesieniem jej na nośnik cyfrowy!!

Odpowiedz do tematu