Zgodnie nowymi przepisami Prawa Telekomunikacyjnego z dnia 22.03.2013 dotyczącymi plików cookies informujemy, że witryna dokument.com.pl/forum korzysta z plików cookies. W każdej chwili możesz dostosować ustawienia dla plików cookies w swojej przeglądarce.
Dawno, dawno temu....
Był sobie serial serial brytyjski(tytuł oryginalny chyba "Danny the Dragon") z lat 60-tych. Pamiętam widziałem go po raz pierwszy w latach 60-tych w "Teleferiach".
O ile mnie pamięć nie myli był on w "Teleferiach" porannych.
Smok ten nazywał się Smokofilomidadanek ale mówiono na niego Danek.
Pamiętam piosenkę na początku filmu z refrenem:
"Ja jestem Danek ooooo
największy samochwała i najmilszy smok."
Przybył on w pojeździe kosmicznym w kształcie bańki mydlanej która mogła stawać się niewidzialną, jadł węgiel, zionął ogniem ale generalnie był poczciwy i pokojowy. Ten jego pojazd miał awarię i stąd kłopoty. Pamiętam jak wzywał swoją bazę. Leciało to jakoś tak:
Gababibabazur, gababibabazur tu Smokofilomidanek.
Spotkała go i pomagała mu trójka dzieci. Jego antagonistami było dwóch policjantów i jakiś pomylony farmer.
W końcu odleciał, pamiętam.
Ech wspomnienia, wspomnienia ....
Pamięta jeszcze ktoś ten film?
_________________ Fanatyk Kultury, Dobrych Obyczajów i Ortografii
Stare Kino = Dobre Kino
Może i tak.
Ale jednak wydaje mi się, że było to pod koniec lat 60 - tych bo wtedy mieszkałem poza Łodzią u Dziadków i tam mieliśmy stary telewizor Aladyn
_________________ Fanatyk Kultury, Dobrych Obyczajów i Ortografii
Stare Kino = Dobre Kino
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 262 Skąd: Bromberg_WS
Wysłany: 2009-01-10, 15:54
Jakby na poparcie swoich racji ,chciałbym dodać , że do grudnia 1970
władzę , ostro dzierżył Tow. "Wiesław" , który był powszechnie znany
z wrodzonego wstrętu do zgniłego kapitalizmu... ... zatem film z zachodu?
a fe!
Dopiero Tow. Gierek otworzył , tak odrobinę, bramę na zachód...
Pomógł: 10 razy Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1576 Skąd: Toruń > Hannover
Wysłany: 2009-01-10, 17:19
[quote="Markiz"]Może i tak.
Ale jednak wydaje mi się, że było to pod koniec lat 60 - tych bo wtedy mieszkałem poza Łodzią u Dziadków i tam mieliśmy stary telewizor Aladyn [/quote]
Bardzo lubie takie wspomnienia
Pierwszy telewizor w ktory mialem przyjemnosc patrzec to byl niemiecki RECORD mojej cioci w koncowce lat 50-tych. Pamietam ze od roku 1958 lecial ZORRO. Komunisci w swieta koscielne, w szczegolnosci jak byla procesja w Boze Cialo "dawali" do poludnia 3-4 odcinki jeden za drugim.
_________________ "Przebacz Twoim wrogom, ale nigdy nie zapomnij ich nazwisk." John Fitzgerald Kennedy
* Nowi forumowicze, zanim zapytacie przeczytajcie regulamin forum, proszę!
** HASŁO DO PLIKÓW JEST NA STRONIE GŁÓWNEJ.
*** Proszę pisać do mnie wyłącznie na PM, dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum